به گزارش روابط عمومی مرکز بهداشت شهرستان بوشهر، فرزانه گشمردی در خصوص بیماری پوکی استخوان اظهار داشت: پوکی استخوان بیماریای بی سروصدایی است که تهدید جدی برای سلامت سالمندان بوده و بار مالی سنگینی را به دوش آنان تحمیل میکند.
وی بیان داشت: پوکی استخوان اگرچه عموماً قابلپیشگیری و درمان است، ولی اولین تظاهر بالینی آن معمولاً شکستگی استخوانی است که بعضاً نیز به ناتوانی و زمینگیر شدن بیمار میانجامد.
گشمردی این بیماری را دارای سه فاز تقویت، ثبات و تحلیل دانست و اظهار داشت: در فاز تقویت که از کودکی تا حدود ۲۰ سالگی است، تراکم استخوان روند صعودی دارد تا فرد به حداکثر تراکم استخوان برسد، حداکثر تراکم استخوان عمدتاً به زمینه ژنتیکی فرد بستگی دارد، ولی مصرف کلسیم، ویتامین D و ورزش نیز در آن مؤثرند.
این کارشناس در مورد فاز ثبات و تحلیل گفت: حداکثر تراکم استخوان از ۲۰ تا ۴۰ سالگی وارد فاز ثبات میشود و پسازآن کاهش تراکم استخوان آغاز میگردد، از حدود ۴۰ سالگی به بعد تراکم استخوان در هر دو جنس ۱ تا ۵ درصد در سال کاهشیافته و تا پایان عمر ادامه خواهد داشت. (فاز تحلیل)
وی عواملی ازجمله اصلاح شیوه زندگی، تغذیه و درمان بیماریهای مؤثر در ایجاد پوکی استخوان قبل از ۳۵ سالگی را برای کاهش سرعت از دست رفتن توده استخوانی ضروری دانست و گفت: برای مهار پوکی استخوان ضروری است تا افراد این بیماری را بهموقع تشخیص دهند.
گشمردی خاطرنشان کرد: ورزشهای تحملکننده وزن مثل پیادهروی، ورزشهای تعادلی و ورزشهای راست کننده عضلات ستون فقرات پشتی از بهترین ورزشهای رایج در مبتلایان به پوکی استخوان به شمار میرود. پیادهروی به خصوص در سطوح غیر شیبدار، سادهترین و مفیدترین ورزش در مبتلایان به پوکی استخوان به شمار میرود.
وی همچنین بیان داشت: انجام ورزشهای تقویتی عضلات راست کننده ستون فقرات پشتی طی ۶ ماه میتواند سبب افزایش تعادل مبتلایان و نهایتاً کاهش خطر سقوط (زمین خوردن) در آنها شده و سبب بهبود کیفیت زندگی در زمینههای جسمی و روانی از جمله ارتقاء سلامت کلی و عملکرد جسمانی، افزایش نشاط، کاهش درد بدنی و محدودیتهای فیزیکی شود.
این کارشناس علائم اولیه پوکی استخوان را شامل بیخوابی ناگهانی، گرفتگی شبانه پاها، درد مداوم کمر، بیماریهای لثه و شلشدن دندانها و کاهش تدریجی قد خواند و تأکید داشت: کوتاه شدن تدریجی قد این بیماران باعث شکستگیهای فشاری به خصوص در افراد سالمند و فرورفتگی (کلاپس) تدریجی مهرهها در یکدیگرمی شود که بدون علامت بوده و در نهایت خود را به صورت خمیدگی پیشرونده پشت (کیفوز) نشان میدهد با ایجاد کیفوز، از قد بیمار در عرض ۱۰ الی ۲۰ سال ممکن است ۲۰ سانتیمتر کاهش یابد و عضلات شکم حلشده و شکم به سمت جلو برآمدگی پیداکرده و گاهی نارسایی تنفسی حادث میشود.
کارشناس مسئول بیماریهای غیر واگیر مرکز بهداشت شهرستان بوشهر خاطرنشان کرد: انتظار میرود که با افزایش سن، درد و ناراحتی تا حدودی سراغتان بیاید اما لزوماً به معنی پوکی استخوان نیست، اما توصیه میکنیم در مورد دردهایتان با پزشک مشورت کنید، از هماکنون میتوانید برای کاهش احتمال پوکی استخوان اقداماتی انجام دهید، فرقی نمیکند چند سال دارید، کلسیم و ویتامین D کافی دریافت کنید، سیگار نکشید، الکل ممنوع و بهطور مرتب تمرینات قدرتی انجام دهید.
انتهای پیام/ا.س-۳۰۰۰
روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر تنها مرجع رسمی اخبار حوزه سلامت در استان